Välj en sida

Framtidsfullmakt för och nackdelar

Skriven av: Jens Holmberg | Jurist

Sök bland artiklar & dokument

Vår absoluta rekommendation är att alla bör skriva en framtidsfullmakt. Men många frågar om det finns både för- och nackdelar med det. I den här artikeln kommer vi därför beskriva vilka för- och nackdelar som finns med att skriva en framtidsfullmakt.

Fördelar med att skriva en framtidsfullmakt

Med en framtidsfullmakt bestämmer du över din framtid

Skriver du en framtidsfullmakt får du själv bestämma över vad som ska hända dig i framtiden. Du kan planera och styra över de angelägenheter som är viktiga för dig. Dessutom bestämmer du vem som ska ta hand om dessa åt dig om du blir sjuk. Det är ditt liv och din framtid och det är skönt att känna sig trygg med vad som händer om man skulle förlora förmågan att själv ta hand om viktiga frågor.

Behåll kontrollen över dina angelägenheter

Den du utser till fullmaktshavare måste sätta sig in i din situation och försöka agera på ett sätt som är både lojalt och som ligger i ditt intresse. I viktigare frågor ska han/hon också samråda med dig – om det är möjligt. Fullmaktshavaren behöver alltså förstå hur du själv skulle vilja att han/hon ska agera och det här kommer sannolikt att kräva en del samtal mellan er. Med den här typen av åtagande för fullmaktshavaren så behåller du alltså kontroll över dina angelägenheter.

Framtidsfullmakt för och nackdelar

Du slipper oroa dig för vem som blir din gode man eller förvaltare

En annan fördel med en framtidsfullmakt är att du slipper oroa dig för vem som blir din gode man eller förvaltare och hur den personen kommer sköta om dina angelägenheter. Framtidsfullmakten är ju ett alternativ till samhällets system med god man och förvaltare. Med en framtidsfullmakt väljer du vem som ska vara din fullmaktshavare. Du kan välja någon du litar helt och hållet på och får chans att diskutera fullmaktsuppdraget med den personen.  Mer om systemet med god man och förvaltare hittar du här.

Du underlättar för dina anhöriga.

Skulle du bli sjuk får anhöriga ta hand om dig, men utan en framtidsfullmakt har de enligt lag bara rätt att vidta åtgärder avseende din dagliga livsföring. Sannolikt kommer de därför bara kunna hantera det mest basala (mer om det kan du läsa här) men det kan vara långt ifrån tillfredställande. En god man eller förvaltare kan behöva utses och det kan ta lång tid. Med en framtidsfullmakt kan den du utsett direkt börja använda framtidsfullmakten när du inte längre har beslutsförmåga. Dina anhöriga behöver inte vänta på ett domstolsbeslut (om det inte uttryckligen skrivits i fullmakten).

Nackdelar med att skriva en framtidsfullmakt

Vi tycker inte att det finns nackdelar med en framtidsfullmakt. Men något som vi upplever att vissa kunder uppfattar som en nackdel är jäv. Det är nämligen så att många vill utse sina allra närmaste till fullmaktshavare, exempelvis sin make, maka, sambo eller barn. Men här måste du tänka på att en fullmaktshavare inte får företräda dig i frågor där han/hon själv är motpart eller har ett motstående intresse. Det är ingen nackdel egentligen, det är bara en skyddsmekanism som är inbyggd i systemet. Hamnar din fullmaktshavare i en jävssituation så får han/hon ta hjälp från någon (tex. en god man) som inte är jävig.

Skriv online med Juridok

Med vägledning av vår tjänst besvarar du ett antal frågor digitalt. Tjänsten skapar sedan omedelbart din framtidsfullmakt – juridiskt korrekt och skräddarsydd för din situation.